ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Πολλές φορές συναντάμε ασθενείς, οι οποίοι, στα πλαίσια του ατομικού τους ιστορικού, αναφέρουν επεισόδια αιματουρίας στο παρελθόν , χωρίς όμως να τα έχουν αναφέρει ποτέ στον ιατρό τους. Τα παρουσιάζουν σαν να είναι κάτι φυσιολογικό, σαν ένα περαστικό που … δεν είναι σοβαρό. Παθήσεις από «απλή πέτρα στα νεφρά» έως και σπειραματονεφρίτιδες ή καρκίνος στα νεφρά ή στη κύστη κρύβονται πολλές φορές πίσω από μια «αθώα» αιματουρία. Ωστόσο έστω και ένα επεισόδιο αιματουρίας να παρουσιάσει κάποιος, πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον ιατρό του.

Τι είναι η Αιματουρία, όμως;

Το φυσιολογικό χρώμα των ούρων είναι ωχρό- κίτρινο διαφανές. Η παρουσία αίματος στα ούρα προκαλεί την αλλαγή χρώματος από ελαφρύ ροζ έως κόκκινο – βαθύ κόκκινο- καφέ (όπως η coca cola), και ονομάζεται αιματουρία. Στην περίπτωση, λοιπόν, που η αιματουρία γίνεται αντιληπτή με το μάτι, μιλάμε για μακροσκοπική αιματουρία. Πολλές φορές, όμως, η παρουσία αίματος στα ούρα δεν είναι εμφανής, και μόνο η μικροσκοπική εξέτασή τους αναδεικνύει την παρουσία της. Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για μικροσκοπική αιματουρία. Ανεξαρτήτως αν είναι μικροσκοπική ή μακροσκοπική η αιματουρία , πάντα θέλει διερεύνηση. Πρόκειται για σύμπτωμα που παρουσιάζει κανείς και όχι για πάθηση, άρα στόχος μας είναι να βρούμε την αιτία που την προκάλεσε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Ποια είναι τα αίτια της Αιματουρίας ;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, απλές ουρολοιμώξεις, πέτρες στα νεφρά έως προστατίτιδες και όγκος στους νεφρούς είναι μερικές από τις παθήσεις που προκαλούν αιματουρία. Πιο αναλυτικά, αιματουρία μπορούν να προκαλέσουν:

● Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες, ουρηθρίτιδες, πυελονεφρίτιδες)
● Νεφρολιθίαση (κωλικός νεφρού, “πέτρες στα νεφρά”)
● Τραυματισμός Ουροποιητικού συστήματος , γεννητικών οργάνων
● Νεφρίτιδα (φλεγμονή των νεφρών)
● Κληρονομικές παθήσεις των νεφρών, πολυκυστική νόσος των νεφρών
● Σπειραματονεφρίτιδες (φλεγμονή των νεφρών)
● Καρκίνος του νεφρού ή της ουροδόχου κύστεως
● Νεφρική ανεπάρκεια
● Παθήσεις του προστάτη
● Καρκίνος του προστάτη
● Συστηματικές λοιμώξεις όπως πχ φυματίωση
● Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση του ουροποιητικού συστήματος ή περιτομή ή βιοψία
● Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
● Αγγειίτιδες, συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, κτλ

Η διαφορική διάγνωση της αιματουρίας , αρχίζει με ένα αναλυτικό και λεπτομερές ατομικό ιστορικό του ασθενούς. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί αν η αιματουρία είναι επώδυνη ή ανώδυνη, αν υπάρχουν άλλα σύνοδα συμπτώματα ( όπως πυρετός, αρτηριακή υπέρταση κτλ), ποιο ακριβώς είναι το χρώμα των ούρων ( ροζ, κόκκινα ή καφέ ), αν εμφανίζεται στην αρχή της ούρησης ή στο τέλος αυτής ή καθ’ όλη τη διάρκειά της, αν υπάρχουν πήγματα ή όχι .

Την προέλευση της αιματουρίας , αν, δηλαδή, είναι από το νεφρό ( σπειραματικής προέλευσης ) ή από το υπόλοιπο ουροποιητικό σύστημα, την καθορίζει η μικροσκοπική εξέταση των ούρων με το μικροσκόπιο διπλής φάσης, στο οποίο φαίνεται η μορφολογία των ερυθροκυττάρων, η οποία είναι χαρακτηριστική σε περίπτωση νεφρικής αιτιολογίας της αιματουρίας.

Στη διαφοροδιάγνωση της αιματουρίας περιλαμβάνονται και

εξετάσεις αίματος
επαναλαμβανόμενες γενικές εξετάσεις ούρων
κυτταρολογικές ούρων
απεικονιστικές εξετάσεις
υπέρηχοι
αξονικές τομογραφίες
ενδοσκοπικός έλεγχος έως και βιοψία νεφρού.

Η θεραπεία της αιματουρίας είναι η θεραπεία της πάθησης ή της κατάστασης που την προκάλεσε.
Σε περίπτωση που η αιματουρία είναι σημαντική και , πολλές φορές με πήγματα, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πλύσεις της κύστης μέσω ουροκαθετήρα
Άρα η αιματουρία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα το οποίο πολλές φορές μπορεί να κρύβει σοβαρές παθήσεις των νεφρών ή και κακοήθειες. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της γίνεται από τον ειδικό ιατρό στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής από το πρώτο κιόλας επεισόδιο αιματουρίας.